miércoles, febrero 09, 2011

EL FRACAS DE LES ESQUERRES A CATALUNYA, O LA INDUSTRIA DEL NACIONALISMO ARRASA

Aquests dies, les primaries i la tasca de treballar per la meva ciutat absorbeixen tot el meu temps i no he pogut estar activa ni al blog ni a Twitter, pero feia dies que us colia recomanar aquest article del Javier Cercas a El País. El Fracaso de la Izquierda en Catalunya
Voldría assenyalar-vos dos paràgrafs que crec molt importants per a la reflexió política que tothom hem de fer al llarg dels pròxims mesos.
 "El nacionalisme català és una indústria pròspera, igual que l'independentisme, en els fets un nacionalisme sense eufemismes del qual la seva pròpia existència depèn precisament, com ha escrit Jordi Soler, de que els seus objectius teòrics no s'acompleixin: si algun dia Catalunya fos independent la indústria s'acabaria, el que autoritza a sospitar que fins i tot molts independentistes no volen la independència més que de bocaPer altra banda, l'antinacionalisme català de la gent nacionalista espanyola és una indústria no menys pròspera, encara que ja sigui un clixé, és veritat que el nacionalisme català viu del victimisme, però s'oblida que l'antinacionalisme català viu sovint del mateix: dir que la societat catalana és una societat totalitària, com repeteixen tanta gent antinacionalista catalana, és una ostentació d'ignorància interessada o un insult per a les persones que viuen en societats totalitàries".


"Com tothom sap, el problema electoral del PSC és molt més antic i més seriós: és el problema dels diversos centenars de milers de ciutadans i ciutadanes que, reiteradament, voten socialista a les eleccions generals i es queden a casa en les eleccions autonòmiques, només cal recordar que en les últimes generals el PSC va obtenir 1.600.000 vots, mentre que en les últimes autonòmiques no ha arribat als 600.000: més d'un milió de vots de diferència. Aquest és el veritable problema: el de la ciutadania que no se sent concernida pel tradicional catalanisme d'esquerres del PSC, no, cal conjecturar, perquè sigui d'esquerres, sinó perquè està colonitzat pel nacionalisme. Això vol dir que la gent votant que es sent esquerrana i que ha estat perduda en les eleccions autonòmiques es nacionalista espanyola i que, per no perdre-la, el PSC ha de canviar el catalanisme d'esquerres pel espanyolisme d'esquerres? En la meva opinió, no: només vol dir que l'esquerra catalana ha de rebutjar la confrontació entre nacionalismes rebutjant per igual i per les mateixes raons -per ser ambdós irracionalistes, comunitaristes i insolidaris, és a dir, fonamentalment reaccionaris- el nacionalisme català i l'espanyol; o dit d'una altra manera: ha de trencar amb el seu discurs tradicional construint a canvi un discurs que, abans que català o espanyol, sigui un discurs d'esquerra, un discurs capaç d'enfrontar-sense ambigüitats a l'hegemonia del discurs nacionalista"
Com podreu veure he canviat el llenguatge sexista dels dos paràgrafs per un llenguatge inclusiu.
Doncs, aquests son els dos paràgrafs que us volía deixar per a que formin part de la munió d'elements de reflexió que hem de tenir per tal de poder mostrar que nosaltres formen part d'un partit d'esquerres que fa polítiques d'esquerres, que s'equivoca, que reflexiona i que per damunt de tot, busca el be comú. 

4 comentarios:

Ramon E. dijo...

Javier Cercas és filòleg i no pot canviar la forma natural i normativa d'escrure; si no, cauria en el ridícul més espantós.

Miri l'article de Quim Monzó, "Manda huevos y huevas", La Vanguardia, 10-2-2011.

Si havien d'esperar a aquest article per endevinar què ha passat amb el PSC, és que no parlen amb ningú al carrer, tots tancadets als seus despatxos i si de cas, parlen amb els que "les bailan el agua".

Molt trist.

Un exvotant del PSC.

Imma Moraleda dijo...

Totes les persones poden apendre a utilitzar la llengua de forma inclusiva. L'article al que vostè es refereix es un exemple d' ignorancia sexista.

Ramon E. dijo...

No, és de sabiduria lingüística, res més. No es pot aprendre a fer-ho malament, és molt ridícul. No hi ha manera inclusiva de parlar. Si vosté sabés llatí, veuria que el mot homo, hominis era per ambdues sexes i així ha quedat, i així milers de casos. Una cosa diferent és la ignorància.

Conec gent que fa servir aquest model i considera que així respecta a tothom però és un veritable dictador a la vida real. La persona que fa servir tan ridícul model, no sap que 'gender' en anglès és sexe i no génere morfològic, un desastre cognitiu... I així anem: perdent el temps en tonteries; expliqui'm perquè encara una amiga meva cobra a la feina menys per ser dona. Impressionant, és més fàcil jugar amb les paraules.

Krmen Freixa dijo...

Me hace mucha gracia que usted se pregunte porque una mujer cobra menos que un hombre por el mismo trabajo. Pues porque, sencillamente, la sociedad está construida de forma androcéntrica. (si sabe usted griego sabrá que la palabra andros significa hombre)
Y ya las grandes investigaciones históricas nos demuestran que al igual que la historia del Estado español la escribieron la gente vencedora, la historia del mundo ha sido escrita por los hombres, que no por la humanidad que, como muy bien espero que sepa,a pesar de sus sesgados conocimientos filológicos, sí es una palabra que a pesar de su etimologia, se usa de forma inclusiva y engloba a ambos sexos: hombres y mujeres.
Y ya sabe, aprenda a usar palabras como jueza, coronela, médica, capitana y miembra porque la ley dice que las mujeres deben formar parte de los consejos de administración de las empresas. Por cierto, en lugar de empresarios también puede usted usar empresariado que engloba a hombres y mujeres. Nunca es tarde para aprender lenguaje inclusivo del que le informo existen ya diferentes estudios, gramáticas y tratados.